вторник, 27 януари 2015 г.

КЕКС


 
    
       Кекс.
      Кекса ни съпровожда с прекрасният си аромат още от нашето детство. Във всеки дом се правеше кекс, специфичен, типичен за домакинята и характерен за вкусът на домакинството. През годините съм изпробвала много рецепти, като започнах от "Дунапренен", който правеше майка ми най-често. Преди доста време  случайно попаднах  на рецепта за кекс в някакво кулинарно списание. Впечатли ме с това, че беше доста проста, лесна и бърза. Пробвах и не съжалявам.

 
 
      
       ПРОДУКТИ:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 равна ч.л. сода бикарбонат
  •  2 ч.ч. брашно
  •  ½ пакетче бакпулвер
  •  кората на един лимон 
  •  8 с.л. олио
  •  орехи
  •  стафиди
  •  парченца шоколад
  •  какао


     ПРИГОТВЯНЕ:

  • включете фурната на 180 градуса
  • в  купа чукнете яйцата
  • прибавете захарта и ванилията
  • прибавете киселото мляко, към което сте прибавили лъжчката сода  бикарбонат
  • с вилица смесвате горните продукти до еднородна смес
  • прибавяте брашното, смесено с бакпулвера
  • ако ще слагате стафиди и парченца шоколад сега е момента да ги смесите с брашното
  • към брашното прибавете и настърганата кора от лимон
  • след това пак с вилицата смесете добре брашното и яйчната смес 
  • прибавете олиото
  • бъркайте с вилицата докато сместа поеме мазнината 
  • ако искате да внесете настроение в сладкиша към половината от сместа прибавете какао
  • отрежете лист хартия за печене и покрийте кексовата форма с нея
  • изсипете вътре смесите, като използвате въображението си 
  • посипете с орехови ядки
  • сложете във фурната, като я намелите на 160 градуса за 30 минути, след това пак върнете на 180 градуса
  • печете, докато клечка, бодната в кекса излезе суха, и докато кекса се отдели от стените на формата.
  • извадете от фурната и оставете да изстине


     И накрая, не напразно споменавам неколкократно, че се бърка с вилица. Ако искате да стане този кекс, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ МИКСЕР, А САМО ВИЛИЦА! 
     Може да импровизирате при приготвянето на кекса, като например  в средата, по дължина сложите сладко.
      В рецептата има яйца, ако нямате такива може да направите кекса и без тях. 

     ДА ВИ Е СЛАДКО!


3 коментара:

  1. Страхотен е станал, Танче! И наистина се бърка само с вилица. Дадох рецептата на една колежка и го направила перфектен, а снаха й решила да се прави на майсторица и разбила с миксер. Е, нищо не станало:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е.Тя рецептата е простичка, но си иска своето.

      Изтриване
  2. Простичко, ама вкусничко! На времето с вилица и тел се разбиваше, пък какви вкусотии се правеха! :) Има си неща и за миксери и роботи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване