петък, 9 януари 2015 г.

ПИДЕ

   
       Пиде. Едно тестено турско  ястие. Срещнах случайно рецептата разглеждайки един блог.
Заплениха ме снимките, от които лъхаше прекрасен аромат аромат. Много скоро направих за първи път пиде. Прекрасна храна. Разкошно живо тесто с което се работи много лесно, а вкусът след изпичането е невероятен.
      Рецептата е адаптирана от  http://kulinariya123.blogspot.com.tr/2013/11/628-pide.html, където и снимките са много по-красноречиви от моите.

      ПРОДУКТИ:
  • 2 яйца
  • 1/3 чаша стопено масло или олио
  • 2 с.л. кв. мляко
  • 500 мл. топла вода 
  • 1 мая 
  • 2 ч.л. захар
  • сол
  • брашно за меко тесто
     ПЛЪНКА:

  • 0,500 кг. кайма смес
  • 4-5 средни глави лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 идея чили
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2-3 домата или домати от консерва
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • 1 яйце
  • кашкавал


     ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО:

  • Разбиваме маята със захарта, солта и малко топла вода и оставяме да шупне.
  • в дълбока купа изсипваме брашното и правим в него кладенче
  • в кладенчето чукаме двете яйца, разтопеното масло или олио, кв. мляко останалата топла вода и вече шупналата мая
  • бъркаме с вилица , докато стане хомогенна смес
  • доумесваме меко тесто
  • поставяме в намаслена купа на топло докато удвои обема си /най-лесно това се постига, като сипете гореща вода в по- голям съд от този в който е тестото. Купата с тестото поставяте върху съда с топлата вода и покривате с полиетиленова торба.
  • от втасалото тесто накъсвате равни парчета, които разточвате леко на елипсовидни питки
  • по средата на питките поставяте от плънката и усукваме краищата в противоположна посока, така , че да остане в средата тесен отвор
  • в него слагаме парче кашкавал
  • намазваме краищата на пидето с разбитото яйце и наливаме малко от яйцето в процепа
  • печем на силна фурна докато краищата се зачервят


     Докато тестото втасва се приготвя плънката:
  • нарязваме лука на едри парчета
  • запържваме в мазнина докато стане прозрачен и започнат да се зачервяват крайчетата
  • прибавяме каймата, която запържваме добре
  • прибавяме доматеното , нарязано на ситно или консервата
  • прибавяме червеният пипер,  черния пипер, солта и чилито на вкус
  • врим на тих огън докато течността се изпари
  • прибавяме наситненият магданоз и наситненият чесън

     И една хитринка - от прекрасното тесто  можете да направите и пърленки, като върху питчиците натрошите малко сирене и ги изпечете.

     ДА ВИ Е СЛАДКО!

2 коментара:

  1. Ах, това пиде!
    Тестото става чудесно!
    Благодаря ти, Танче, че го показа!
    Хубав уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани! И тъй като уйкенда си отива вече ти желая прекрасна седмица!

      Изтриване