вторник, 24 март 2015 г.

ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН



      Тази прекрасна торта приготвих за рожденият ден на моята дъщеря по повод 18  рожден ден. Рецептата съм адаптирала от няколко рецепти -  Шоколадов венец с крем, http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2172.60.html; пандишпанов блат; Малиново-лимонова торта, http://fedorcka.blogspot.com/2013/12/blog-post_21.html




      Шоколадов блат:
  •  5 яйца
  • 1 ч.ч захар
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1ч.ч брашно
  • 1ч.ч брашно
  • 3с.л. какао
  • 3с.л. топла вода
       Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта до много гъст крем и устойчив крем. С дървена лопатка добавяме жълтъците един по един и разбъркваме леко. Разбъркваме какаото с топлата вода на крем. Добавяме го към сместа и разбъркваме внимателно. Бакпулвера сипваме към брашното и ги смесваме. Добавяме с леко разбъркване, като внимаваме да не станат бучки. Не се бърка с миксер!
В тортена форма с дупка 26см, на дъното на която поставяме сладкарска хартия,  сипваме сместта и изпичаме в предварително загрята фурна на 180С до готовност ( около 30-40 мин). Внимавайте да не препечете много, за да остане пухкава сместта.  Вадим от формата и оставяме да изстине.


      Пандишпанен блат
  • 6 яйца
  • 1ч.ч. захар
  • 100 гр. пшенично нишесте
  • 1ч.ч. брашно 
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
       Разбиваме първо яйцата на пяна, прибавяме към тях захарта и бием общо 10 митути на висока скорост с миксер .След това добавяме брашното, нишестето и бакпулвера, добре смесени.
      В тортена форма с дупка 26см, на дъното на която поставяме сладкарска хартия,  сипваме сместта и изпичаме в предварително загрята фурна на 180С до готовност ( около 30-40 мин).   Вадим от формата и оставяме да изстине.

     Крем:
  •  2 чаена чаша пудра
  •   250 грама краве масло
  •  500 грама течна сладкарска сметана
  •  5 бр4 грама крема сирене
  •  2 супени лъжици лимонов сок
  •  1 ампула лимонова есенция
  • 500 гр. пресни или замразени малини
      
      В купа разбиваме кравето масло със захарта до пухкава маса. Прибавяме крема сиренето, сметаната и есенцията и продължаваме да разбиваме. Когато сместа се сгъсти, прибавяме лимоновия сок, но без да разбиваме с миксер, а само внимателно разбъръкваме с лъжица.



     


     СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА

     Разрязваме изстиналите блатове на две. Първо поставяме шоколадовия блат. Намазваме с недебел пласт от крема. Посипваме обилно с малини, ако са замразени   не ги размразявайте предварително, сложете ги замръзнали. Намазваме внимателно с крем , да се изравни над малините.
     Отгоре слагаме пандишпановият блат и повтаряме процедурата с крема.
     От останалите два блата изрязваме по-малки блатове, които слепяме с крем по същият начин, като отгоре не слагаме.
     Покриваме основната торта с фондановият лист и отгоре поставяме по-малката тортичка.
     Моята торта е облечена с фондан и украсена със захарни цветенца и фонданови пандели и рози. Вие може да завършите външният вид на вашата торта по ваш вкус , например , като я намажете и отстрани с крем и посипете с фиритирани бадеми.




     ДА ВИ Е СЛАДКО!!

3 коментара:

  1. Да ти е жива и здрава рожденичката, Танче! Нека бъде много щастлива и късметлийка! Разкошна торта си й направила! Браво!

    ОтговорИзтриване