Месеница. Това е онова ухаещо, пухкаво нещо, което изпълва цялата къща с аромат, спомени от детството и усещането за глад.
В моето детство, в домовете ни се приготвяха много сладки и солени неща. Храна от истински продукти. Тогава магазините не преливаха от всевъзможни тестени изделия с неясен за съжаление състав, вкусни, но не до там полезни.
Всеки дом си има своите рецепти и обичаи, своите тайни нещица в рецептите и начини за приготвяне. Те се предават с поколенията, премесват се с други, както хората, обновяват се и продължават напред.
Днес и аз ще споделя с вас моята рецепта за месеница, въртяна , променяна и пробвана, такава каквато се харесват в моят дом, топла, ароматна, с вкус на сирене и масло и най-вече замесена с любов.
Скоро прочетох една статия , в която автора на рецептата споделя, как към продуктите на тестото прибавя алкохол - водка https://novinibg.net/eto-taka-se-pravi-piyano-testo-buhnalo-traino-i-mnogo-vkusno. И аз реших да пробвам тази тънкост. Е очарована съм от така получилото се "пиано" тесто - пухкаво, нежно, меко, изпълващо бързо и много съда в който втасва .
Е, не мога да кажа дали е трайно, защото не остана за после.
ПРОДУКТИ:
за тестото
- 1-1,5 кг брашно бяло /аз ползвам на София мел екстра/
- 400 мл. топла вода
- мая - 1 кубче
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 3-4 яйца
- 50 мл. олио
- 2 с.л. оцет
- 1 с.л. водка
плънка
- около 400 гр сирене
- 4 яйца, като си отделяте 1 жълтък за намазване
- 1-2 с.л. кисело мляко
мазнина
- 100 гр масло
- 300 гр. мас
- 50 мл. олио
- В купичка натрошавате маята, прибавяте солта и захарта и разбърквате. Изчаквате да стане на хомогенна смес. Прибавяте 100 мл. топла вода и разбърквате. Оставете маята да шупне.
- В дълбока купа изсипвате пресятото брашно /около 1-1200кг./. Правите кладенче. В него изсипвате всички продукти. Аз започвам да бъркам с вилица в средата, като постепенно разширявам ширината. Бъркате така докато можете. След това изваждам тестото на набрашнена плоскост, като доомесвам с останалото брашно до меко тесто. Не е нужно да спазвате точно грамажа на брашното, доверете се на усещането за тестото.
- Намажете обилно с мазнина дълбока купа. Сложете в нея тестото и го намажете и отгоре с мазнина. Покрийте купата с найлоново фолио или просто торбичка, доколкото да не залепне кърпата, която ще сложите отгоре. Сложете на топло докато удвои обема си .
- През това време смесете сиренето /натрошено/, яйцата /като си оставите един жълтък за намазване/ и киселото мляко.
- Смесете мазнините и ги разтопете в по-широка купа.
- За приготвянето на месеницата ви трябват 2 тави. Едната в която ще налагате корите и другата в която ще подредите и печете месеницата .
- Намазвате обилно с мазнина двете тави.
- От втасалото тесто откъсвате малка топка, колкото средно голяма питка. Потапяте я в мазнината. Разтегляте с ръце доколкото ви е възможно. Слагате в тавата и продължавате да разтегляте докато изпълните обема на тавата /24см/. Намазвате обилно с мазнина и разпределяте от сиренето в умерено количество. Продължавате така и със следващите кори, като на последната слагате само мазнина.
- Месеницата може да оформите по няколко начина - да я опечете така, да налагате по 4 кори , след което да навиете на руло и да усучете, или да наредите всички кори, да ги нарежете на ленти, широки около 3 пръста и усучете лентите. Усуканото парче премествате в другата тава. Нареждате и останалите рехаво, така че да имат място да втасат. Ако имате тава с по-високи стени ви препоръчвам да ползвате нея.
- Оставете да втаса.
- През това време загрейте фурната на 220 гр.
- Разбийте жълтъка с 1-2 с.л. олио
- След като втаса месеницата я намажете с жълтъчната смес.
- Печете докато стане прекрасно зачервена.
- Ако успеете оставете за малко да отдъхне и изстине - 5-10 мин .
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар