
Кекс.
Кекса ни съпровожда с прекрасният си аромат още от нашето детство. Във всеки дом се правеше кекс, специфичен, типичен за домакинята и характерен за вкусът на домакинството. През годините съм изпробвала много рецепти, като започнах от "Дунапренен", който правеше майка ми най-често. Преди доста време случайно попаднах на рецепта за кекс в някакво кулинарно списание. Впечатли ме с това, че беше доста проста, лесна и бърза. Пробвах и не съжалявам.

ПРОДУКТИ:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ванилия
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 равна ч.л. сода бикарбонат
- 2 ч.ч. брашно
- ½ пакетче бакпулвер
- кората на един лимон
- 8 с.л. олио
- орехи
- стафиди
- парченца шоколад
- какао
ПРИГОТВЯНЕ:
- включете фурната на 180 градуса
- в купа чукнете яйцата
- прибавете захарта и ванилията
- прибавете киселото мляко, към което сте прибавили лъжчката сода бикарбонат
- с вилица смесвате горните продукти до еднородна смес
- прибавяте брашното, смесено с бакпулвера
- ако ще слагате стафиди и парченца шоколад сега е момента да ги смесите с брашното
- към брашното прибавете и настърганата кора от лимон
- след това пак с вилицата смесете добре брашното и яйчната смес
- прибавете олиото
- бъркайте с вилицата докато сместа поеме мазнината
- ако искате да внесете настроение в сладкиша към половината от сместа прибавете какао
- отрежете лист хартия за печене и покрийте кексовата форма с нея
- изсипете вътре смесите, като използвате въображението си
- посипете с орехови ядки
- сложете във фурната, като я намелите на 160 градуса за 30 минути, след това пак върнете на 180 градуса
- печете, докато клечка, бодната в кекса излезе суха, и докато кекса се отдели от стените на формата.
- извадете от фурната и оставете да изстине
И накрая, не напразно споменавам неколкократно, че се бърка с вилица. Ако искате да стане този кекс, НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ МИКСЕР, А САМО ВИЛИЦА!
Може да импровизирате при приготвянето на кекса, като например в средата, по дължина сложите сладко.
В рецептата има яйца, ако нямате такива може да направите кекса и без тях.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Страхотен е станал, Танче! И наистина се бърка само с вилица. Дадох рецептата на една колежка и го направила перфектен, а снаха й решила да се прави на майсторица и разбила с миксер. Е, нищо не станало:)
ОтговорИзтриванеТака е.Тя рецептата е простичка, но си иска своето.
ИзтриванеПростичко, ама вкусничко! На времето с вилица и тел се разбиваше, пък какви вкусотии се правеха! :) Има си неща и за миксери и роботи.
ОтговорИзтриванеПоздрави!