понеделник, 3 август 2015 г.

ЛЯТО В БУРКАНИ - МАРИНОВАН ПАТЛАДЖАН




        Лято е.
        Сухо и горещо.
        Растенията по селските дворове са наляли тежки плодове, пълни със слънце, сладки и сочни, вкусни и съблазнителни.
        Вкусът им е различен от вкуса на онези от пазарите, защото миришат на грижа,  защото са отгледани с обич.



        Тежки гроздове висят от асмите и обещават на небцето разкош, разкош от вкусни гроздови зърна или от пивко вино.



       Лято е . Пълно с неповторимо богатство.
       Лято е . В кухнята е пир.



        И идва есен. Пъстра и богата.
        Но зимата?
        Традиция за българина е да си спретне зимнина.



          А аз искам в няколко поредни публикации да Ви предложа типични за моят дом вкусотии в буркани и ще започна с рецептата за маринования патладжан, която преди време научих от една моя колежка.

         МАРИНОВАН ПАТЛАДЖАН

        Споменът от детството за това ястие е за нещо, което отнемаше доста време на домашните и беше много мазно и тежко.
        Рецептата, която Ви предлагам е бърза за изпълнение, резултата е прекрасен, а приложението на готовото ястие е многофункционално - като ястие, като предястие или гарнитура.
  
   
        ПРОДУКТИ:

          1. 10 кг. патладжан
         2. ½ кг. моркови
         3. 2 л. Олио за пържене
         4. 2 ½   ч.ч. оцет
         5. 1 ½   ч.ч. захар
         6. 500 мл. Вода
         7. 2 с.л. сол
         8. чесън
         9. магданоз


       ПРИГОТВЯНЕ:

         1. Патладжаните се обелват,нарязват се на кръгчета с дебелина 1 см., посоляват се и се оставят да престоят 1 час. 
         2. През това време се приготвя сиропа ,който се затопля до разтапяне на захарта и солта.
         3. Патладжаните пържим до промяна на цвета,вадим и пущаме в сиропа.
         4. Нареждат с плътно в бурканчета,като помежду патладжана се слагат морковчета на кръгчета,чесън на филийки и нарязан магданоз.

         5. Заливаме с останалия сироп,затваряме и варим 25 минути.

       Патладжана добива своят вкус след като бъде сварен.

       Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар